Erciyes'in zirvesine 3 hilali dikeceğiz

27.11.2014 10:58:20

Bu hafta Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Mete Eke ile konuştuk.

Bu hafta Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İl Başkanı Mete Eke ile konuştuk. Sorduğumuz her soruya içtenlikle cevap verdi. Dışarıdan görünen sert mizacının altına inebildiğinizde, duvarları yıkabildiğiniz an esprili ve sempatik bir insanla karşılaşıyorsunuz. Başarılarından bahsettiğinde gururlu ve insanlık sorunlarını kendine dert edinen bir kişilik... İl Başkanlığı sürecinde oy oranlarını artırdığını ancak bunların zirve olmadığını söyleyecek kadar da açık gönüllü... Kongrede aday olup olmayacağı konusunda ise ‘Genel Başkanın emrine uyarız’ diyerek de gönül verdiği davaya bağlılığını bildiriyor. İşte tüm yönleriyle Mete Eke...

5 yıldır MHP İl Başkanlığı görevini sürdürüyorsunuz. Önümüzde bir kongre süreci var. Kongre tarihleri belli mi?

Kongrelerimiz 17 Kasım itibariyle başlayacak. Genel Başkanımız tarafından start verilme talimatı bütün ilçe teşkilatlarına bildirildi. Bizde buna mukabil Genel Merkezimize Kayseri ve ilçelerinin kongre tarihlerini arz ettik. Buna göre il kongresi 29 Kasım Cumartesi Felâhiye Özvatan’da başlıyor. Genel Merkezimiz ve Genel Başkanımız bizim verdiğimiz kongre tarihlerini onayladılar. Bizde bu manada çalışmalarımızın son aşamasına geldik. Daha sonra 30 Kasım Pazar günüde Sarıoğlan Akkışla’da devam edeceğiz. 10 Ocak’ta son kongremizi tamamlayacağız. İlk kez buradan da duyuralım İl Kongremiz Şubat ayında olacak.

Yeniden aday olacak mısınız, Ankara’yı mı düşünüyorsunuz?

Herkes bunu merak ediyor. Ben an itibariyle Kayseri’de Milliyetçi Hareket Partisi’nin il başkanlığını yürütmekteyim. Dolayısıyla benim şu an ki misyonum ilçe kongrelerini kazasız belasız tamamlayıp partimizin misyon ve vizyonuna uygun ehliyetli insanları yönetim kademesine getirerek kongrelerimizi tamamlamak. Sonrada Genel Başkanımıza ‘Biz ilçe kongrelerimizi tamamladık, il kongremizde de sizlerin emirlerini bekliyoruz’ diyeceğiz. Kendilerini bana ne emrederlerse, bizdeki hiyerarşik yapı gereği biz kendi başımıza nasıl ki buraya oturmadıysak, Ankara’ya da gidip gitmemek bizim değil Genel Başkanımızın bilgisi ve emirleri dâhilinde olur. Dolayısıyla şu aşamada ben ilçe kongrelerini yapmakla mükellefim. Şu an görevimin başındayım.

Göreve gelmeden önce MHP’nin oy oranı neydi, son seçimlerde bu oran ne oldu?

Biz 2007 Genel Seçimlerini yapmış olan bir yönetimden görevi devraldık. 2009 Mahalli seçimlerini yapmış bir yönetimden görevi devraldık. Dolayısıyla biz 2010 yılının Aralık ayında bu görev bana terfi edildi. 2011’in Haziran ayında, göreve geldikten hemen 7 ay sonra, bir genel seçimle karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla bizim 2007, 12 Haziran 2011 seçimlerinin mukayesesi yapıldığında; 2007’nin yüzdesel karşılığı %15, 2011 ise % 18.3. yani yüzdesel anlamda 2007 Genel Seçimleriyle 2011 Genel Seçimleri arasındaki yüzdesel mukayese 3.3 artış. Sayısal anlamda %15’in karşılığı 94 bin, 2011’de ki %18.3’ün karşılığı da 134 bin. Aradaki fark ortada.
2014 Mart seçimlerinde iyi bir sonuç aldınız…

Benim ve teşkilatımın ikinci yaşadığı seçim 2009 Mahalli idareler seçimiyle, 2014 Mart Mahalli Seçimleri mukayesesi yapıldığında, 2009’da %23, 2014’de %29,4 oranında oy aldık. Burada çok ciddi bir artış söz konusu. Yüzdesel anlamda da, sayısal anlamda da 223 bin oy almışız son seçimlerde. Bunların bizim içir onur vesilesi.
Bugün seçim olsa Milliyetçi Hareket Partisi’nin Kayseri’deki oy oranı nedir?

Bunlar başarının zirvesi değil. Başarı nedir? Belediye kazanmaktır. Genel seçimde de milletvekili sayısına artırmaktır. Bizim hesabımız, gayemiz budur. İnşallah önümüzde bu artış periyodunun final yapacağı bir 2015 seçimleri duruyor. 2015 seçimlerinde inşallah Kayseri’de %30’un, %40’a doğru bir tırmanış olacağı kanaatindeyim. Bunun da sayısal vekil dağılımındaki yeri 4 vekilin üstü olacak. Yani Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Teşkilatı olarak elimizden geleni yapıyoruz. Bütün programları elimizden gelen en iyi şekilde yapıp partimizi Erciyes’in zirvesine 3 hilali dikmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Ülkü Ocakları’ndan yaklaşık 2 bin kişi size destek ve bağlılık bildirmek için yürüyüş düzenleyin il binası önüne yürüyüş düzenledi. Bu MHP tarihinde pek rastlanır bir durum değil. Bunun özel bir anlamı var mıydı?

Ülkü Ocakları’na yürüyüş yaptı demeyelim. Çünkü Ülkü ocakları zaman zaman nezaket ziyareti yaparlar. O günkü de daha önce planlanmış randevulu bir programdır. Bu programın adı da şu idi: Üniversitelerde konsey seçimleri yapıldı. Seçilen bu ekipler ocakla koordinasyonlu şekilde il teşkilatına sempati ya da bağlılık bildiren bir ziyaret gerçekleştirdiler. Tabii buna nasıl bakmak isterseniz öyle görürsünüz. Ocaklar yürüdü diyorlar, art niyetliler bunu yanlış telafüz ediyorlar. Buraya geliş ziyaretin adını önceden planlanmış bir ziyaret olarak kabul edelim. O gün de buraya gelen kardeşlerimize de çok teşekkür ediyorum. Ben göreve geldiğinden bire bu tür ziyaretler birkaç sefer oldu. Bu da onlardan biriydi. Tabii bu daha kalabalıktı. Ben de çok duygulandım.

MHP İl Başkanı olarak Kayseri’nin temel sorunları nelerdir? Kayseri’de neler eksik, neler yapılmalı?

20 seneyi aşkın zamandır aynı zihniyet Kayseri’yi yönetiyor. Tabi bunların iyi yaptıkları şeyler var, yapamadıkları şeyler var. Biz göreve geldiğimizden beri ben ve Belediye Meclisi’ndeki arkadaşlarım gerekli eleştirileri yaptık. Hatta söz konusu durum belediye meclisindeki dağılımdan belli oluyor. Orada biz %30 baz alınırsa aldığımız oy 1/3 gibi bir temsiliyet hakkımız var. 1/3’in 2/3’ye karşı nasıl bir yaptırımı olur bunu siz tasvir edin. Oradaki meclis üyesi arkadaşlarımız da eleştirilmesi gereken, karşı çıkılması gereken neler varsa bizimle koordinasyonlu şekilde karşı çıkılıyor. Eleştirilmeyecek konularda eleştirilmiyor. Ama burada birincil göz önünde bulunan konu hava kirliliği. Hemen ve derhal aşılmak zorunda. Zira insanların sağlığıyla ilgili ciddi sıkıntılar gözüküyor.

 

Kayseri’nin sorunları neler?

Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kayseri’nin 2 önemli sorunu var. Bunların birincisi hava kirliliği ikincisi de trafik sıkıntısı. Kayseri hava kirliliği bakımından Türkiye’nin ilk üç şehri arasına girdiği rivayeti var. Ekim ayı sonu itibariyle hava sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesi nedeniyle birçok insanımız üşümemek adına haleyle soba yakıyor. Rantçıların, madenlerden çıkardığı kalitesiz kömürlerin kalorisi ve kalibresi ortada. Buda hava kirliliğine çok ciddi sebebiyet vermekte. Doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması lazım. Kükürt ve kurşun oranı düşük olan kömürlerin kullanılması lazım. Toplu taşım araçları tercih edilmeli, ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmesi de buna yardımca olacak faktörler arasında. Dolayısıyla Kayseri’de birinci dersimiz hava kirliliğini çözmek. Bunu da Mahalli idareler, Belediye Başkanlarımız bu sorunu çözmek zorundalar. Yaptırımla mı olur, başka türlü mü olur, bir şekilde çözülmek zorunda.

Bir de trafik sorunu var…
Trafik de özellikle akşam saatlerinde ciddi olarak bir sıkışıklık söz konusu. Daha bu çevre yol yapılmasaydı Kayseri’nin hali ne olurdu çok merak ediyorum. Tramvayda da güzergâh güzel ama işleme tarzı eleştirilebilir. Yerin altından olsaydı çok daha rahat bir sirkülasyon olacaktı. Ama yerin üstünden oluşu tabiî ki bir takım sıkıntıları beraberinde getiriyor. Geçenlerde Talas güzergahında kaza oldu, benim evimin önü. Ben evime giremedim.

>> Devamı Yarın

Röportaj: Dilek Bolat